söndag 1 augusti 2010

recept på bagels

Här kommer receptet på bagels. Det är hämtat från "Schücks sommarmat" av Cathrine Schück. En kokbok som har många år på nacken men med många bra recept.

Det här behövs till 16 bagels:
50 g jäst 4 dl rågmjöl
5½ dl ljummet vatten ½ dl socker
½ dl filmjölk 1 msk salt
10 dl vetemjöl 3 msk kummin (alldeles för mycket tycker jag, kan tas bort)
2 dl specialvetemjöl 2 msk matolja

Gör så här:
Lös upp jästen i lite degvätska. Tillsätt resten av vattnet och filmjölken.
Blanda i allt mjöl, socker, salt, kummin och olja.
Arbeta samman degen. Den är tung, kompakt och ganska svårarbetad.
Arbeta den för hand ca 10 minuter eller halva tiden i maskin. Den ska bli slät, blank smidig.

Dela degen i 16 delar. Rulla ut varje del till en korv ca 25 cm lång. Forma till en rundel med avsmalnande ändar. Tryck noga ihop ändarna, annars går de upp vid kokningen.

Låt bröden jäsa 30 minuter på plåten. Sätt ugnen på 200 grader och koka upp 5 l vatten och 1 msk socker.

Nu kommer det roliga i kråksången, jäsningen ska avbrytas genom att koka bröden i vatten. Det ger ett kraftigt och kompakt men samtidigt mycket saftigt bröd.
Lägg i 2-3 bröd åt gången i det kokande vattnet. Låt dem koka tills de flyter upp till ytan, ca 4 minuter. Lägg dem sedan på smord plåt och grädda ca 30 minuter.

Jag lät mina bröd jäsa på bakplåtspapper, men en del fastnade och var svåra att lyfta upp. Det gjorde att de blev för tillplattade. En smord plåt är nog bättre.

Förslag på fyllning:
Philadelphia Cream Cheese
Tomat
Rödlök
ruccola
Rökt lax/ parmaskinka/ rostbiff
Saltgurka ska vara med i en "äkta" bagel.

Så här fina är de i kokboken, men det är inte mina. Men de är riktigt goda!


Lycka till!




1 kommentar:

  1. Tack!! Det var snabbt jobbat! Sambons kommentar när han läste receptet var, "Sånna vill jag ha!!!" ;)
    Tror det blir till att baka nån dag framöver... ;)
    StorKramen, Maria

    SvaraRadera